Які поліпропіленові труби вибрати для опалення?

Поліпропіленові труби і фітинги виробляють з поліпропілену тип 3 або рандом-сополімеру.

Що потрібно знати для правильного вибору поліпропіленової труби?

Для правильного вибору ППР труби для опалення необхідне знання про те, за яких умов вона буде експлуатуватися. А саме:

  • При якій температурі;
  • При якому тиску.

Від цих двох показників залежить тривалість служби труби, чим вище один з них (або обидва відразу), тим менше термін експлуатації. Залежність Ви зможете простежити в таблиці 2 і на графіку 1 у каталозі №3 ТМ «Blue Оcean».

Виробники труб маркують свою продукцію. Маркування надає споживачу таку інформацію: назву торгової марки, діаметр труби, напірний ряд (PN10, PN12.5, PN16, PN20, PN25), максимальну робочу температуру, а також відповідність тому чи іншому стандарту якості.

Від чого залежить лінійне розширення?

Від армування труби залежить лінійне розширення. Так у труб виготовлених з поліпропілену (PN20) найбільше лінійне розширення на 1 градус, а саме 0.25 мм на 1 °С. А у армованих скловолокном труб лінійне розширення 0,05 мм на 1 °С. Корисно знати, що труби зі скловолокном не мають клейових шарів, так як армування буквально вплавлене в поліпропілен, тому не спостерігаємо розшарування труби. Також однією з характеристик поліпропіленових (ППР) і армованих скловолокном труб є їх киснепроникність, на відміну від труб армованих алюмінієвим шаром (НЕ перфорованим).

Труби ППР призначені для тривалого використання в холодному і гарячому водопостачанні при температурі теплоносія + 60 °С. Армовані скловолокном труби призначені для холодного і гарячого водопостачання, а також можливе їх використання в низькотемпературному опаленні при + 70 °С (це не говорить, що труби не зможуть витримати вищу температуру теплоносія, але термін служби буде набагато менше). Також застосовують труби поліпропіленові армовані алюмінієвим шаром, як перфорованим, так і неперфоровані.

Використання зачисних і незачисних поліпропіленових труб для опалення

Труби армовані алюмінієм бувають зачисні й незачисні. Ці труби виробляють з армуванням, як перфорованим, так і не перфорованим (цільним) шаром. Кардинальна відмінність зачисних і незачисних труб проявляється в розташуванні алюмінієвого шару щодо центру труби. Так у зачисних труб армувальний шар знаходиться ближче до зовнішнього діаметра й перед зварюванням вимагає зачистки спеціальним пристроєм, що зветься шейвером. Він застосовується для двох розмірів до 63 діаметра труб, а понад — шейвери виробляються лише для одного діаметра труби. У зачисних трубах (композитних, це ще одна назва) армувальний шар знаходиться або посередині поліпропіленового шару, або ближче до центру (як у ТМ «Blue Ocean»). Ці труби не вимагають зачистки (економія часу на монтаж) і мають найнижче лінійне розширення — 0,03 мм на 1 °С. Вони призначені для використання в опаленні при робочій температурі 95 °С і граничній — до 110 °С, також можливе їх застосування в системах гарячого і холодного водопостачання.