Як правильно паяти поліпропіленові труби?

Виконання пайки труб з поліпропілену самостійно тільки на перший погляд не складна справа. Дана процедура вимагає від виконавця спеціальних знань і навичок, акуратності і ретельності.
Перед початком виконання робіт обов'язково уважно вивчіть інструкцію, прикладену до конкретного паяльне апарату для поліпропіленових труб. Безпосередньо перед тим як включити паяльник для поліпропілену (в холодному стані) виберіть і встановіть насадки необхідного діаметра. Підбирати насадки необхідно таким чином, щоб внутрішній діаметр трохи розігрітого фитинга був трохи менше зовнішнього діаметра поліпропіленової труби.
Як правило, пайка поліпропіленових труб здійснюється при температурі 260 ° С, яку необхідно виставити на паяльнику. Нагрівання апарату в залежності від температури приміщення може тривати в межах від 10 до 15 хвилин. Після прогріву паяльника необхідно обов'язково за допомогою індикатора температури перевірити рівень його нагрівання. Рекомендується першу зварювання труб проводити не раніше, ніж через 5 хвилин після прогріву паяльника.
Поки паяльник для поліпропілену прогрівається виконуємо ряд підготовчих робіт. За допомогою спеціальних ножиць відрізаємо необхідну довжину труби. Зріз слід виконувати строго під прямим кутом, причому відрізається поверхня повинна бути рівною і гладкою. Поліпропіленові труби і фітинги (місця їх з'єднання) необхідно ретельно очистити від бруду і пилу, провести знежирення поверхні за допомогою мильної води або спирту, просушити. У разі, якщо проводиться пайка поліпропіленових труб з армування PN25, то додатково необхідно за допомогою спеціального інструменту (шейвера) з поверхні труби зняти два верхніх захисних шару (поліпропіленовий і алюмінієвий). Це пов'язано з тим, що діаметр розтруба фитинга виготовляється так, що в нього входить труба тільки з віддаленими верхніми захисними шарами (цю операцію застосовують лише для труб "Штабі", або зачисних). Довжину зачистки контролюємо за спеціальним упору, наявного на інструменті, який в свою чергу і визначає глибину свариваемой частини.
Важливо знати, що не допускаються до зварювання труби і фітинги мають порушення розмірів (коли труба вільно входить в фітінг без розігріву-такі випадки зустрічаються з багатьма «дешевими« виробниками).
При нагріванні деталей, в разі якщо вони недостатньо щільно сидять на насадках, допускається їх поворот навколо осі, але не більше ніж на 100. Після цього нагріті деталі знімаються з паяльника і з'єднуються між собою впевненим прямолінійним (без проворота) рухом з наступною фіксацією. При цьому обов'язково необхідно строго дотримуватися паралельність і співвісність деталей, що з'єднуються. Час нагріву, зварювання та охолодження обумовлюється виключно діаметром труби і становить, наприклад, для труби з діаметром 20 мм відповідно 5, 4 і 180 секунд.
Заключним етапом зварювання є охолодження, яке особливо актуально для тонкостінних труб. В ході охолодження вкрай неприпустимими є вигини, повороти і інші види механічних навантажень., Також необхідно фіксувати холонуче з'єднання фітинга і труби протягом 3-4 секунд.
Важливо! Після кожного використання паяльника для поліпропілену необхідно насадки піддавати ретельного очищення від залишків пластмаси.
Як бачимо, пайка поліпропіленових труб своїми руками є цілком реальним заходом, під силу практично будь-якому домашньому майстрові. Пам'ятайте, лише суворе дотримання всіх норм і правил пайки дасть Вам гарантію надійності виконуваного з'єднання, а поліпропіленові труби і фітинги прослужать Вам досить довго, не вимагаючи спеціального обслуговування і не доставляючи жодних незручностей в експлуатації.
Вибрати й купити поліпропіленові труби і фітинги оптом чи вроздріб високої якості Ви зможете звернувшись в компанію «Сандіплюс», яка не тільки завозить продукцію марки «Blue Ocean», а й дає 10 річну гарантію на монтаж (при дотриманні гарантійних умов зазначених в гарантійному талоні ).

Отримати більш вичерпні консультації, вибрати і купити поліетиленові труби і фітинги оптом чи вроздріб необхідно типу-розміру Ви зможете звернувшись до наших досвідченим продавцям-консультантам, завжди готовим відповісти на всі Ваші запитання.