Що краще, кульовий кран або вентильний?

В останні роки кульові крани стали настільки популярні, що місцями майже повністю витіснили традиційні вентильні. І все ж досвідчені сантехніки рекомендують у деяких випадках використовувати саме вентильні крани, як більш підхожі для того чи іншого завдання. Коли краще використовувати кульовий кран, а коли вентильний? Це можна зрозуміти, якщо розібратися у перевагах і недоліках обох видів трубопровідної арматури.

Особливості використання вентильних кранів

Недоліки та незручності традиційних вентилів черв’ячного типу настільки набридли користувачам за довгі роки їх безроздільного панування, що з появою кульових кранів почалася масова заміна "застарілою" конструкції на нову.

Дійсно, вентиль, як запірно-регулювальний механізм, має шток з нарізним приводом і гумову прокладку і вимагає постійного обслуговування. У разі зношення прокладки або сальника при тривалому використанні вентиль починає текти. Все це вимагає постійного і клопіткого ремонту.

Ще одним недоліком вентилів є те, що на їх відкриття і закриття потрібен деякий час, адже цей процес проходить поступово. Це є також причиною великої витрати рідини й неможливості швидко відрегулювати температуру води при використанні звичайних вентилів в змішувачах.

Попри всі ці мінуси, вентилі не позбавлені переваг:

  • Плавна робота механізму дозволяє точно відрегулювати напір води;
  • За винятком прокладок і сальників, робочий механізм є досить довговічним, оскільки він повністю виготовлений з латунного сплаву;
  • Ремонт вентилів коштує зовсім недорого, та й самі вентилі теж.

При дотриманні певних правил експлуатації та своєчасній зміні прокладок вентильні крани слугують досить довго.

Плюси та мінуси кульових кранів

Будь які кульові крани у своїй основі мають запірний механізм у формі кулі з боковим отвором, який дозволяє відкривати та перекривати потік води при повороті кулі. Особливості конструкції цього типу визначають як його сильні сторони, так і недоліки. Кульовим кранам вдалося витіснити вентильні з деяких сфер застосування завдяки винятковим перевагам конструкції:

  • Невеликий кут повороту кулі дозволяє одним коротким рухом перекрити або відкрити подачу води;
  • Такі крани працюють практично без обслуговування, не відволікають нас від більш важливих справ;
  • Прямий потік води забезпечує тихішу роботу кульових кранів в порівнянні з вентилями, які досить відчутно шумлять;
  • Швидке відкриття і закриття крана дозволяє істотно знизити витрату води.

Але не все так гладко у використанні кульових кранів. Вони також мають недоліки, які змушують багатьох повернутися до використання традиційних вентилів і їх більш сучасних модифікацій:

  • На відміну від вентиля, який є запірно-регулювальною арматурою, кульовий кран не можна використовувати як пристрій, що регулює напір. Звісно, технічно це зробити можливо, але неповне закриття або відкриття кулі призводить до накопичення нальоту на її поверхні, до залипання та заклинення. В результаті маємо зламані ручки та поворотні штоки. А крім того, при неповному відкритті/закритті стається вимивання стінки шару, після чого кран буде вже не здатен виконувати запірну функцію;
  • Кульові крани дуже чутливі до якості води. Абразивні частинки й механічні суспензії здатні пошкодити ідеально гладку поверхню кулі, що призведе до погіршення запірних властивостей крана;
  • В разі поломки кульового крана у більшості випадків проблема вирішується повною його заміною, а це дорожче ніж ремонт вентильного крана.

У підсумку можна сказати, що кульові крани гарні там, де не потрібне тонке регулювання напору води і на вході в систему стоять фільтри, які очищують воду від механічних домішок. Якщо ж вам потрібно мати можливість регулювання напору, можна звикнути до регулярних процедур обслуговування вентиля, і встановити саме його.